13. 10. 2013.

Reč-dve o starim i umetničkim zanatima, iz drugog ugla... - II

Domaća radinost - ono što ne znate da znate
(počinjemo od najlakšeg sa prethodnog spiska...)


Veštine koje je poneko naučio od mame, bake, tate, neko od vaspitačice, neko od prijatelja... zaboravljena znanja koja imate u rukama


Svako od nas ume bar minimum nečega što spada u domen domaće radinosti i/ili takozvanih "ručnih radova" i sličnih poslova. Možda nemate ideju šta biste počeli sa tim, zaboravili ste kako se počinje štrikeraj, nemate vremena da šijete/krojite/vezete... Možda se čak plašite da ćete izgledati smešno i staromodno pred partnerom ili prijateljima (ovde se grohotom smejem, najozbiljnije) ali počnimo redom:
Šetam povremeno po raznim modnim i drugim prodajnim manifestacijama, raznim "pijacama lepih stvari", sezonskim prodajama svega i svačega, od domaćih kolača i sapuna do ručno rađene kožne galanterije, nakita, garderobe... Neko, izgleda, ipak još ume da koristi ruke. Nailazim na internetu na svu silu "tutoriala", uputstava kako napraviti sve i svašta, sijaset ideja od kojih svakako može da se probere nešto korisno. 

... 

Prvo pitanje koje sebi postavite je - koliko uopšte treba da radim da bi se išta isplatilo?
Ako krenete ovim putem, unapred ste odustali. Umesto toga, razmišljajte o ručnom radu (pravljenju bilo čega) kao o zabavi ili jednostavno eksperimentu. Ako niste sigurni da još umete da, na primer, heklate/kukičate a uputstva sa mreže ne smatrate dovoljno jasnim, pobacali ste bakine šeme ili zaboravili da ih čitate... IZLUKSUZIRAJTE SE ZA PAR ČASOVA - višestruko će se isplatiti u svakom smislu.
I časovi i rad obogatiće vas na više načina a sve dileme oko "isplativosti" će se ispostaviti kao potpuno bespotrebne.

Drugo pitanje - šta da počnem?
Setite se šta vam je najbolje polazilo za rukom ili šta vam je bilo najmisterioznije dok ste gledali kako neko radi. Možda imate potrebu da nešto preduzmete po pitanju svoje garderobe? Imate nešto staro, ofucano, demode... hteli ste isto takvo ili prosto da osvežite omiljeni komad odeće, volite ga ali Vas ukućani sad već i fizički sprečavaju da "takvi izađete na ulicu", za Vaše dobro... Razmislite šta biste promenili pa potom odlučite koju veštinu bi valjalo prvu osvojiti. Videli ste divnu stvar na nekoj od gorepomenutih prodaja ali hoćete sami da pokušate da je napravite - sve je dostupno i sve možete.

Potražite u svom mestu kurseve i radionice na kojima možete savladati željenu veštinu, raspitajte se šta Vam je potrebno za početak, ako morate, odaberite ono za šta je potrebno najmanje početnih ulaganja i -navalite, ne čekajte ni dan (nije Vam to dijeta da je počinjete od sutra/ponedeljka/prvog/posle plate...), napred na posao!
(Ako promašite temu, uvek možete probati nešto drugo. Za većinu poslova iz ove grupe nisu potrebna nikakva zahtevna sredstva ili prostor, samo malo vremena i nešto malo više volje.)

U Novom Sadu, na raspolaganju Vam je atelje "Mad Harlequin's MAGIC BOX"
, mesto na kom možete uspešno savladati sledeće veštine iz ove grupe: 
- pletenje/štrikanje (svim vrstama prediva) uz osnove krojenja i čitanje šema i mustri;
- kukičanje/heklanje (koncem i vunom) uz čitanje šema i znakova + slobodni 3D stil za izradu "amigurumi"    lutaka;
- sve vrste ručnog veza (na platnu, trikotaži, štofu, koži...) sa izradom crteža i kopiranjem na materijal, 
- skidanje gotovog kroja sa šeme ili sašivenog odevnog predmeta;
- osnove krojenja i šivenja;
- izrada suvenira različitim tehnikama (i od recikliranih materijala).
(sigurna sam da sam nešto propustila da napomenem - ako jesam a zanima Vas, svakako pitajte...)


I, moram da napomenem, jer je prosto činjenica - uvek ćete više uživati ako se ručnim radom bavite u društvu. To naravno liči na ideju nekadašnjih "posela" ali, uverila sam se mnogo puta, ručni radovi imaju nemerljivu socijalnu vrednost. Sedeljke na kojima Vam utrne zadnjica i u najmekšoj naslonjači a jezik otekne od priča koje ste već bezbroj puta pretresli, neprimetno se pretvore u veselo okupljanje sa kojeg Vam se nikako ne odlazi, trač i ćeretanje imaju posebnu draž kad se praktikuju "uzgred". 
Jedino na šta morate paziti je da ne gricnete koji kolačić previše ;)
Naravno, i u satima koje čuvate za sebe, dok Vam je na glavi pakovanje za kosu koje mora da stoji satima ili na licu imate masku zbog koje klinci imaju traume i sanjaju najezdu zombija u kojoj igrate glavnu ulogu... Batalite igrice na kompjuteru - bockajte nešto, prijaće Vam 100%

*nastaviće se*

3 коментара: